Škopiti

 

Edini neposredni potomec srednjeveških scaramattov in osrednja figura današnjih škoromatov je grozo vzbujajoči črni škopiti. Pokrit je s širokim pokrivalom, prekritim z zajčjimi kožami, na obodu pokrivala pa ima zataknjena ptičja peresa. Da bi bil kar se da grozljiv, si na pokrivalo ponavadi obesi še celo ptico ujedo ali vrano. Škopiti je ognjen v širok črn plašč in prepasan z debelo verigo, ki jo na hrbtu zatisne z debelim kolom, na verigo pa si obesi še zvonček, svetilko, nekaj kož, ptico ali celo kakšno mrhovino. Obraz in roke ima namazane s sajami, v rokah pa drži velike in težke lesene klešče, s katerimi neprestano glasno tolče, straši otroke in lovi mlada dekleta.

 

V skupini škoromatov sta včasih dva škopita, večinoma pa en sam, ki mora biti največji, najmočnejši in najbolj divji fant v vasi. Njegova naloga je, da straši in grozi, v svoje klešče pa ujame čim več deklet, ki jih sam ali s pomočjo ostalih škoromatov po obrazu namaže s sajami. Saje predstavljajo vitalno moško moč, zato škoromati dekletom z mazanjem simbolično zagotovijo plodnost, s tem pa tudi preživetje celotne skupnosti. Samo ime škopiti izhaja iz besede skopiti (kastrirati), saj naj bi v preteklosti prav s takimi velikimi lesenimi kleščami skapljali (kastrirali) prašiče in govedo.

Škoromat z zgonci

 

Poberini

 

Pepeljuhar

 

Turek

 

V času turških vpadov na Slovensko se je domačinom lik turka očitno tako prikupil, da se je turek začel pojavljati tudi kot eden od škoromatov.

 

Pogosto je prevzel celo vlogo ženina.

Ženin in nevesta

 

Medved Marko z gospodarjem

 

Cigan in ciganka

 

Cunjar

 

Ta debel

 

Ti zeleni

 

Šišca

 

Muzika

 

Ostali liki

 
Hrušiški škoromati, feb. 2020