Latest News

I'm a title. ​Click here to edit me.

Škoromati tudi na platformi Google Arts & Culture

Škoromati so poleg nekaterih drugih pustnih mask iz Slovenije zastopani na spletni platformi Google Arts&Culture, za kar gre zahvala Slovenski Turistični Organizaciji. 

Prispevek je naslovljen 'Come on, spring, Where Are You?


Platforma je dosegljiva preko spleta, kot tudi preko aplikacije.

Image-empty-state.png

Poberija 2k21

"... Hrušiški škoromati na sodobne izzive odgovarjajo s preudarno skrbjo za ohranitev čim bolj izvirnega običaja in prikaza škoromatov v vsej lepoti. Škoromatov že stoletja ni uničila ne cerkev, ki jih je vedno preganjala, ne razne tuje oblasti, ki so v običaju videle pripadnost slovenstvu, ne režim po drugi svetovni vojni, ki je običaj razumel kot ostanek primitivnosti domačinov. K sreči je običaj preživel tudi v hitrem tempu sodobnega življenja in pravzaprav med seboj še bolj povezal domačine, ki že stoletja živijo z njim."


Kaj bo prinesel şovražnik moderne dobe - COVID :)?

Image-empty-state.png

#Kris5 na 1919

Tudi mi smo se pridružili vsesplošni dobrodelni akciji oziroma pobudi (pobudnik: Palčica pomagalčica) za 19 mesečnega Krisa iz Kopra, ki se je rodil z redko spinalno mišično atrofijo, potrebuje pa zdravilo, ki stane več kot dva milijona evrov (2,3M $), prejeti pa ga mora do svojega drugega leta starosti, sicer bo prepozno. Zdravila zavarovanje (kako pa drugače) ne krije, saj je trenutno registrirano le v ZDA.

V želji, da bi Krisa videli tekati po igriščih in se igrati na igralih, smo tudi mi prispevali "kamenček" za ta dva milijonski mozaik.

Podobno smo se odzvali tudi lansko leto, ko smo svoj "kamenček" prispevali za Davida, dečka iz Podgrada, ki je zaradi prezgodnjega rojstva in posledično cerebralne paralize potreboval operacijo hrbtenice in dolgotrajno rehabilitacijo. 

Image-empty-state.png
Hrušiški škoromati
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon
  • Issuu